keskiviikko 6. heinäkuuta 2011

Muukalaisten avaruusalus Itämeren pohjassa?

Ruotsalaiset hylynetsijät, Ocean explorers johtajanaan Peter Lindberg, ovat huomanneet (19.6. 2011) kai viistokaikuluotaimen kuvasta mystisen ympyrän tai litteän kupolin/kiekon 87 metrin syvyydessä merenpohjassa jostain puolivälistä Ruotsin ja Suomen rannikkoa. Kohteen läpimitta on noin 60 metriä. Siihen liittyy toiselta puolen 300 metrin pituinen painanne, kuin laskeutumisjälki. Aikaisemmin ryhmä on löytänyt jopa samppanjaa.

Alustavan tulkinnan mukaan kyseessä on siis pyöreä kumpare, joka muodostuu kiinteästä aineesta kuten kivestä, betonista tai metallista. Ympyrämäinen uudehkon näköinen kohoumamuoto tulopainanteineen näyttäisi viittaavan taivaalliseen alkuperään: meteori tai avaruusalus. Nyt saattaisi olla mahdollista kerralla todistaa ufoteoria oikeaksi. Monien mielestä tämä valtava kohde muistuttaa Star Warsin Millennium Falcon -alusta. Julkaistussa kuvassa kupolin pinta näyttää minusta tosin ehkä kuvaustekniikasta johtuen hieman epätasaiselta.

Kyseessä saattaa olla vain geologinen muodostuma kuten pehmeämpien sedimenttien ympäröimä kalliopaljastuma, ehkä kalkkikivikallio. Painanne selittyisi pohjavirtausten aiheuttamalla eroosiolla. Positiivinen muoto sulkee pois meteorikraaterin tai tulivuorikraaterin. Alueella tuskin on ollut myöskään kimberliittipiippua tai tulivuoritappia. Graniitteihinkin voi kyllä liittyä ympyrämäisiä rakenteita. Jäätikön toiminta saattaisi tuottaa myös pyöreitä muotoja vaikkapa sulavesiputoukseen (vrt. hiidenkirnun syntyminen), kame-kumpuun tai johonkin moreenikumpuun liittyen, mutta sekään ei ole tuolla alueella todennäköistä. Ison meteoriitin säilyminen ehjänä vaikuttaa aika kaukaa haetulta, mutta lienee mahdollisuuksien rajoissa sekin. Tottakai myös ihminen on voinut noinkin ison esineen paikalle kuljettaa, mutta siinä tapauksessa on jälleen vaikea kuvitella, mikä se alunperin olisi ollut ja mihin tapaus olisi liittynyt.

Hylynetsijöiden piirissä on herättänyt kysymyksiä miksi kohdetta ei samantien tarkemmin tutkittu, mutta ilmeisesti hylynetsijät eivät siihen hommaan itse uskaltaneet, tai koska kyse ei selvästikään ollut samppanjalastista, niin he luovuttivat jatkotutkimukset Ruotsin merimuseoviranomaisille, ja sitä kautta tapaus painettaneen unholaan, ellei Raumanmeren Hylky-Team tai muu vastaava luotettava suomalainen taho puutu asiaan.

Ei kommentteja: