torstai 3. toukokuuta 2012

Marilynin jumpperi



Marilyn on hankala nimi lausua ja muistaa. Marylin saattaisi olla helpompi. Mutta koska kyseessä on Marilyn Monroe alias Norma Jeane Baker (Mortenson), lapsikin sen osaa ja muistaa, mutta lapsella onkin tuoreet aivopoimut, millä muistaa. Vanhuksilla pehmenneiden aivojen toiminta on paljon epämääräisempää. Toisaalta voikin olla, että iän myötä aivot kovettuvat eivätkä pehmene. En ole tutkinut asiaa, vain kärsinyt siitä ja pannut vahingon kiertämään, joskin se pyörii paikallaan yhä edelleen tässä näin. Vahinko tai onni onnettomuudessa. Mutta usein kielikuvat ja fyysinen todellisuus ovat kaukana toisistaan. Toisaalta olisi ehkä syytä käyttää mahdollisimman oikeita kielikuvia tai ei kielikuvia lainkaan. Parasta olisi olla hiljaa, jos ei ole mitään mielekästä sanottavaa. Eli jos kyseessä ei ole asia eikä varma tieto niin sitten pitäisi olla edes huumoria. Kamalia vaatimuksia blogistille.

Syy miksi näitä mietin on tietenkin Juicen laulussa Marilyn, jonka satuin kuulemaan radiosta jälleen kerran. Laulun minämuoto johdattaa ajatukseen, että laulun sanat olisivat totta yksi yhteen. Vastaavasti Jenni Vartiainen antaa olettaa, että hän olisi lesbo laulussa Ihmisten edessä. Kuitenkin Juice on syntynyt vuonna 1950 ja Marilyn vuonna 1926. Vuonna 1960 Juice oli kymmenen ja Marilyn 34 vuotta vanha. Ikäeroa on 24 vuotta joten Marilyn sopisi Juicen äidiksi. Tosin Suomen hallitsevien puolisoiden välistä ikäeroa on enemmänkin. Marilyn kuoli vuonna 1962 36-vuotiaana. Silloin Juice oli 12 vuotta vanha.

Voidaan siis olettaa, että oikeasti Juicella ei ollut minkäänlaista seksifanisuhdetta Marilyniin aikasynkronisessa todellisuudessa, korkeintaan jälkeenpäin Hollywoodin luomaan kuolemattomaan seksisymboliin. Laulun sanat ovat siis fiktiiviset ja muunnettua totuutta: Juice ei ole niin vanha kuin laulussaan antaa ymmärtää. Hän ei ollut teinipoika vielä 50-luvulla vaan vasta 60-luvulla, jolloin johtava seksisymboli ainakin EEC:ssä oli BB, joka hänkin olisi voinut olla Juicen teiniäiti. Brigitte Bardotin (s. 1934) esiintymisestä Juicen laululyriikassa minulla ei ole muistikuvaa.
Epäilen että Juice pysyi uskollisena Marilynille eikä sekaantunut suihkuseurapiireihin vielä silloin vaan myöhemmin Anne Pohtamon aikoihin pysähtyneisyyden ajalla eli 1970-luvulla, jolloin kylläkin diskoliikehdintä saavutti jonkinlaisen varhaisen huippunsa.

Laulussa Marilynin aikatodellisuus on siirretty kymmenen vuotta eteenpäin tai Juicen aikatodellisuus kymmenen vuotta taaksepäin. Tämä on tietysti helppoa, jos kyseessä on pelkkä seksisymboli tai paperitähti ja epäsymmetrinen osittain kuvitteellinen seksisuhde tähden ja fanin välillä laulussa, jonka sanat voidaan aina ajatella myös taiteeksi ja siten fiktiivisiksi, vaikka taiteilija olisi oikeastikin sekstannut jotain jumpperia katsellen Marilynin eläviä tai kuolleita kuvia. Tai sitten hän tosiaan näki Marilynin tytössä naapurin.

Ei kommentteja: