sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Onko kirjoilla tulevaisuutta?

Antiaikalainen pohtii julkaistaanko kirjoja liikaa ja vastaa kyllä ja ei. Itse ajattelisin, jos osaisin, että kirjan suhteen tärkeää on kirjoitus ja lukeminen. Kritiikki tai keskustelu kirjoista on toisarvoista.

Kirjoitus ilmeisesti ei ole vähenemässä, mutta lukeminen on, ainakin kirjojen lukeminen. Itsekin luen yhä vähemmän ja vähemmän kirjoja. Minusta se on negatiivista kehitystä ja tulevaisuus näyttää synkältä. Mutta ei voi mitään. Nykyään ei ole aikaa lukea kirjoja eikä katsoa edes televisiota. Kaikki aika menee pöytäkoneen pläräilyyn ja blogien lukemiseen.

Toisaalta voidaan ajatella, että painopiste siirtyy lukemisesta kirjoitukseen. Se saattaa olla hyväksikin. Onhan ehkä luovempaa kirjoittaa itse kuin lukea. Kirja-ala saattaa siirtyä vähitellen omituiseen itsehöpötykseen, mihin itse jo aikoinaan siirryin, mutta jätin sitten senkin aika vähälle.

Tietenkin on myös kivaa, jos kirjasta esitetään kritiikkejä ja se saa muuta palautetta. Vaikkapa blogeissa. Mutta jos julkaistaan paljon kirjoja, ja niitä luetaan aika vähän, lukijoilla ei ole useinkaan lukukokemuksia samoista kirjoista. Se vaikeuttaa keskustelua, kuten Antiaikalaisen kommenteissakin huomautetaan.

Mutta siis onko kirjoilla tulevaisuutta? On kai niillä, ainakin e-kirjoilla. Tai hm, ehkä sitten ei pidä puhua kirjoista, tai ei ainakaan romaaneista. Kyseessä voi olla aika lailla jokin muu tekstikoosteen tyyppi. Kuten blogi. Tai mikä sitten seuraakin blogeja. Tuskin sentään tekstari tai twiitti.